CHRIS IDEMA Architect

frEIGHT
[AC-CA] - Sydney container holliday house

2013


Freight containers are used for the function of transport and storage. We have strived to maintain this identity by creating architecture that is flexible and in doing so, we offer endless possibilities, while at the same time staying true to the nature of the container, to its looks and feel.

The design consists of a formation of eight living units. These units are created by combining four upright containers, which after proper insulation, offer a 25 square meter space that can be used for different functions. The North and East sides, facing the street and neighboring buildings, are high and give a certain feeling of protection, while the slanted glass roofs are in line with the area, sun and the ocean.

An interaction with nature is provided by this "default" shape and it is stimulated by the fact that

An interaction with nature is provided by this "default" shape and it is stimulated by the fact that transportation between the units is not covered by roofing but is open to the sky. In this way, it ensures a brief walk outside to embrace the fresh air and sound of the Australian waves.

This default shape of the units is a suggestion given by the architect; a combination of function and design. But this "default" shape is only the starting point. The design itself is not complete without the creativity and suggestions of the user. The units are placed on a grid-like track, which in combination with bearings, allows them to be moved like a sliding puzzle. This way the users can create their own "perfect" housing situation.

 

If the user prefers to have his kitchen and master bedroom near the

waterfront, then there is a possibility to do this. The water supply automatically disconnects when units are being moved, and reconnects when they are back in place. Amorphous silicon solar cells are incorporated into the glass roofing of the units to create a semi-transparent sun screen, as well as a source of power for the movement of the units and usable sustainable electricity.

 

A new unique shape will be formed after a certain movement of each unit has taken place: tied together by the window placement, which in the right form, creates views throughout the different units. The design starts with a predesigned architectural com- position, but with the capability of movement we stimulate the connection between the user and the architectural design through function, needs, nature and creativity.

Sydney, Australia

Type:
Architectural competition

Project Team:

Chris Idema,Reinier Simons, Yijian Lu
Client: [AC-CA] Architectural competitions

Area: 175 m²
steel containers
user compatability